Expressen, där hyckleriet är som störst!

Expressen gör ett reportage på ett sätt som liknar de metoder som man anklagar medborgarinitiativet Granskning Sverige för att använda. Men till skillnad från Granskning Sverige som ställer obekväma frågor till makten i folkets tjänst, så går Expressen istället till attack med obekväma frågor mot Google. Detta enbart för att ifrågasätta varför de inte har censurerat Granskning Sverige än (vilket de nu har gjort).

Expressens ifrågasättande mot Google handlar helt enkelt om hur ett företag som Google kan vara så fräcka att de väljer att stå upp för yttrandefrihet och det fria ordet i en tid där sanningen är det största hotet mot deras egna behov att kunna sprida lögner. Och inte helt oväntat så gav Google svar till Expressen kort efteråt om att de redan håller på att arbeta för fullt med att begränsa yttrandefriheten, och att de har ett stort team som jobbar på det.

I reportaget så menar Expressen alltså att Anna Wikland i rollen som Googles Sverigechef borde kunna svara enkla på frågor. Komiken i Expressens dubbelmoral här är skrattretande, detta då jag själv instinktivt kom att tänka på frågeställningen som Granskning Sverige har haft flera gånger om att Thomas Mattson som Expressens ansvariga utgivare borde kunna svara på enkla frågor. Men Thomas Mattson verkar inte vara en person som det finns någon möjlighet att komma i kontakt med som vanlig medborgare. Trots detta så hänvisar ändå många av Expressens journalister som inte kan svara på frågor om sina egna artiklar och krönikor till just Thomas Mattson.

Den som inte ser att Bonniermedia bäddar för censur och en centralisering av möjligheten att kunna sprida information är idag blind i mina ögon. För det som håller på att hända nu kommer att ta bort möjligheten för vanliga medborgare att kunna ägna sig åt att göra det som etablerade journalister egentligen borde ägna sin tid åt göra, nämligen att granska makten i folkets tjänst!

Men vad gör Expressens journalister istället då? Jo, de granskar Google för att få svar på varför de inte censurerar Granskning Sverige, som i sin tur består vanliga medborgare som granskar Expressen och andra maktintuitioner i folkets tjänst, för demokrati och yttrandefrihet.

Jimmy Legado Holmevi